Recept på smörgåstårta

En av mina passioner när det kommer till mat är smörgåstårta. En rätt på det fantastiska gränslandet mellan förrätt, huvudrätt och efterrätt; mellan smörgås, traditionell mat och tårta; mellan sött, fett och neutralt. Jag fick en gång i tiden ett fantastiskt recept på smörgåstårta av Esther Westberg, och det har jag utvecklat med tiden men använt sedan dess. Det ger en perfekt grund till tårtan som det sedan går att garnera lite hursomhelst.

Men jag är ju en sådan som inte kan sitta och hålla på kunskap utan att dela med mig den till andra, så jag tänkte lägga upp receptet här.

Brödet och formen

Till bröd används de största halvmåneformade hönökakorna. Två sådana blir ett lagom brödlager. Varför stora halvmåneformade hönökakor istället för vanligt vitt bröd? Kul att du frågar. För det första är det jätteskönt att slippa hålla på att skära av kanter och pussla. Med hönökakorna krävs det två korta rörelser för att bygga ett lager bröd. För det andra är hönökakorna mycket godare som bröd. För det tredje är de flesta tårtfat runda och inte rektangulära.

Sedan kommer rörorna. Två till fyra lager röra brukar jag använda, med ett brödlager emellan varje lager, samt både under och över rörorna. Det kommer ett garneringslager också men vi kommer till det. Rörorna bygger på två grundrecept. Jag har alltid i mer majonäs än vad som står i receptet för, ja, majonäs är extremt gott. På tal om majonäs förresten. Köp inte en sådan där dyr majonäs som görs speciellt för veganer. Köp Coop x-tras lättmajonäs. Den är godare och mycket billigare. Och såklart helt vegetabilisk. Den finns på de flesta större Coop.

Rörorna

Till röra ett brukar jag ha soltorkade tomater, lite ketchup/chillisås/tomatpuré (ketchup kan vara bra då det har lite sött) och purjolök. Släng i en stor sked majonnäs också för att få lite volym på kalaset. Allt det ska mixas tills det är fint och sedan bres på i ett lager på kanske en centimeter. Det kan vara gott att ha på lite strimlor av glutenkorv eller något ovanpå.

Efter nästa brödlager och kanske ett till lager av röra ett kommer röra två. Här blandar vi en till två rivna gröna äpplen och en halv tub vegokaviar (går med burk också men jag upplever att tuben blir godare) och en förpackning fryst dill. Ja, hela förpackningen. Släng i 2-3 skedar majonnäs i den här röran. Vill du piffa till det här lagret funkar ost bra, antingen neutral hårdost eller lite av Astrid och apornas ädelost. Eller så experimenterar ni.

Pressningen

Om du gör tårtan dagen innan den ska serveras kan du ta tillfället i akt att pressa den. Det gör tårtan både snyggare och godare. När allt med tårtan förutom översta lagret (garneringslagret) är klart bör du ha en tårta med brödlager både underst och överst. Ta nu ett par kökshanddukar eller en stor badhandduk. Fukta dem så att de är genomfuktiga men inte så blöta att de droppar. Bädda in hela tårtan i handdukarna och spänn åt. lägg in tårtan i kylen och lägg några böcker eller något annat som tynger ner tårtan ovanpå.

Varför görs detta? Jo, pressningen kommer att pressa ihop tårtan så att hela tårtan blir mer kompakt. Tårtan kommer också att få mycket bättre form. Rörorna kommer att tryckas ut till kanten, men de blöta handdukarna kommer att göra att fyllningen inte trycks ut utanför tårtan, så det blir ett jämnt lager hela vägen.

Garnering

Till garneringslagret vill du tyyyyp ha ren majonäs. Men blanda i lite tångkaviar. Inte sådan där rökt på tub utan sådan lite finare. Och lite dill. Och det är gott att röra ner en stor klick creme fraiche också. Bre det över hela tårtan. Har du pressat tårtan kan du lägga ett lager runt kanten också. Garnera med söta frukter (då det mesta annat är lite surt), typ granatäpple och vindruvor och bebistomater osv. Gör rullar av hårdost och ha på. Kanske lite korv. Kanske lite avocado. Kanske citron. Gör fina mönster med tångkaviar på burk (med den röda och svarta kaviarn går det att göra snygga anarkistmotiv). Garneringen är den del av smörgåstårtebakandet som i princip bygger på kreativitet och frihet under rätt begränsat ansvar.

Bonusavsnitt: några samtida exempel

Här är en tårta jag gjorde häromdagen med två vänner. Den är inte pressad, som ni kanske ser.

Här är två tårtor jag gjorde till ett möte med min IOGT-NTO-förening som är pressad och garnerad på sidorna. Den bästa sortens smörgåstårta.

Här är två tårtor jag gjorde till ett medlemsmöte för min fackförening. De är pressade men inte garnerade på sidan. Och de har ett lager guacamole (experimentellt och blev rätt bra faktiskt).

11267342_684149135046913_2095861769_n 11267127_684149128380247_473095627_n

Leave a Reply